Skicka in din jakthistoria med din Åhlskogen´s hund så lägger vi ut den här.

Idag, 2008-11-16, tog vi en tur i skogen, vilket vi gör varje helg.
Har haft lite oflyt med återgången i höst. Har blivit några drev som sträcker iväg långt, så när Ebbe har varit på väg tillbaka till mej, har han flera gånger hittat nytt vilt att driva, så det har blivit några gånger som han till slut inte har hittat tillbaka och att han varit så långt bort att han inte hört när jag visslat. Har pejl, som tur är, så jag har kunnat möta upp honom.
Men oftast levererar han riktigt fina drev, och sträcker det inte iväg, kommer han tillbaka jättebra.
Idag körde han två superdrev på 45 minuter vardera. Fina utsök, härliga vrål i upptagen och redig basröst genom hela dreven. Återgången funkade oxå fint.
I andra drevet fick jag själv skjuta drevdjuret, en get. Hade ju varit toppen att ha en drevdomare med sej en sån här dag!!
 
Ha en fortsatt skön höst. Vi hörs och ses.
 
Jörgen och Ebbe

Hej på er på Åhlskogen.

Sänder över en bild från söndagens jakt och med mina fyra jaktkamrater.

Dagen började med att Diana och Jag går på besök i skogen efter dess villebråd efter det att tre skyttarna intaget sina platser. "Dana" söker av området 50-100 meter i ett område framför å sidan om mej kollar med jämna mellanrum åt vilket håll jag går. Efter 20 minuter har hon fått slag på något jag stannar och avvaktar hennes arbete. Det tar några minuter innan D kör in nosen i ett snår 50 meter framför mej och vrålar ut sin glädje för där tryckte dagens första hare. D älskar att driva hare. Drevet buktar i skogen efter ett par småtappt på någon minut så smäller skyttens Bengts bössa efter 30 minuters drev och haren har tagit sitt sista språng. Jag hör D tystna efter två minuter och är då ifatt sin flyende Jössen. Efter att pratat med övriga skyttar på radion tycker jag att jag vill fortsätta där D fick upp haren jag tror att det finns någon fler där samma område.

Mycket riktigt får D vitring och börjar driva men inte med samma glöd i skallat som tidigare så jag trodde det var något rådjur men efter fem minuters drev blev det andra toner i skallet, drevdjuret var mycket riktigt en jösse som fick ytterligare en kvarts timme motion innan den sprang in Bengts pass som åter sköt salut, med D endast en halv minut efter. "Det är en rolig hund du har, när hon kommer fram till hararna så tittar hon bara på den och lägger sig vid sidan om dem och verkar helsalig"

Vi beslutar att avsluta och göra upp en eld å ta en fika vid bilarna.

Återgången följer jag skogsvägen med D springande framför mej då hon plösligt för ett slag på rådjur och börjar återdriva nu med ett tackfastare skall och ej den nyanseringen som hon har på hare. Drevet går ut över ett stort öppet gärde men det tycker D att det är ingen idé att fortsätta så hon avbryter efter en 400 meter ut på åkern och söker upp mej igen. Det tycker jag en av hennes starka sida återgången, drar drevet iväg rakt ut då lägger hon av så har hon gjort hela hösten när det gäller rå. Haren driver hon längre om det går ut över fälten, men är alltid tillbaka inom en timme om inte hardrevet återvänt. Efter fikat beslutar vi att jaga på ett annat område med mindre backar och öppnare landskap. I en av ekbackarna får D slag av drevdjur det buktar bra men på drevskallet låter det inte som hare efter 10 minuter saluterar Börje med att ta en ungräv av daga. Det är andra räven som vi skjutet för D den här jaktsäsongen som du vet så brydde D sig inte om räv förra året.

Som du märker så har vi stolta och nöjda med D. Hade tänkt något jaktprov men D men rådjursdreven är lite korta och med barmarksvintern som vi har så är det svårt att träna på att hjälpa D fortsätta dom dreven.

D har också hjälpt grannen med lyckat eftersök på råbock, men det är en annan historia.

Bästa hälsningar Bosse och Åhlskogen´s Diana


Gomorron!
 
Magnus är just hemkommen från dagens jakt. Resultatet blev en killing skjuten för Bambi (Det var Matte P som fick äran att skjuta även denna gång)!!!!! Ett kort (15 min) men fin drev, hon fortsatte dock att driva rådjur i ca 15 min till. Super roligt! Tyvärr blir det ingen bild eftersom kameran låg hemma (det blir så när inte matte är med och håller ordning). Extra roligt är att hon är jätte fräsch fast hon har varit ute i skogen 1 1/2 timme. Nu ligger hon i soffan med en filt över sig medan husse serverar henne köttsoppa, MUMS!
 
2007-11-24
Kramar Helena

Jakthälsning från Åhlskogen´s Diana

Kan berätta att Diana började få fart på sina drev i slutet på jaktsäsongen ,jag är nöjd med hennes sätt att jaga ,hon kommer tillbaka från dreven  och går bra att kalla in under pågående drev ,med andra ord en trevlig basset. Det är lätt att höra om det är rå eller hare hon driver det hörs nästan direkt på drevskallet vad hon fått upp och driver. Räv intresserar henne inte.

Sista jakt dagen på hare 28/2 hade hon tre fina hardrev på närmare timmen på alla tre dreven under bra förhållanden , när hon kommer fram till det nedlagda bytet tittar och eventuellt nosar på bytet , sen vill hon fortsätta med något nytt och nytt vilt blev det denna dag . Plösligt blev det ståndskall i tätt och riset område i skogen, min jakt kamrat som var i närheten vågade ej gå in i tätningen ,utan ropade då på Diana som då kom till honom det visade sig att det var ett viltsvin  inne i tätningen . Det är nog bra att hon inte är så tuff eller en klokhet som hon har ?

Diana längtar nog på nästa jaktsäsong, men till dess får hon jaga bort lammen från foderbordet och busa med katten ,sedan har vi ju lite viltspårsaktiviteter att jobba med

Som ni hör har vi det bra här på Åsby.

Bästa hälsningar

Bosse.


Busan till höger på bilden.
Busan hade ett skitbra drev på rådjuret som ligger närmast henne. Hon står med nosen i skotthålet. Ebba drev rådjuret i mitten och det längst ut till vänster är ett stänkdjur under Ebbas drev. Som Du förstår är det här Busans premiär och vi fick verkligen glänsa med två hundar som gjorde jättebra ifrån sig. Busan har ett skall som hörs bra och hon skallar tätt och bra. Vi hörde henne bra trots att det blåste rätt häftigt. Drevet gick runt länge innan det rådjuret sköts. Vi släppte henne en gång till och hon tog upp nästan på en gång och så var det full rulle igen.  
 
Kramar från två lyckliga
Olsson & Carlsson

Gott nytt år !
 
Husse sänder över några bilder på mej.Som ni ser har jag deltagit i snösvängen här på Åsby.Under hösten har jag tränat på blodspår husse tycker jag är duktig på det så jag kommer nog att klara av anlagsprovet under året m.m .Jag har det bra har fått börja jaga både rådjur och hare,men hare är svårt för dom tricksar och har sig men det är jättekul när dom springer upp framför nosen på mej, husse tycker att jag skriker så våltsamt att jag skrämmer slag på alla djur i skogen ,skall nog klara av att driva längre en fem minuter småningom, för jag ger inte upp på tappen i första taget. Rådjur tycker jag är mycket lättare. I går drev jag rådjur tappfritt 45 min . Då tyckte husse det fick räcka för det är rätt mycket snö här och det vill frysa fast i min päls. Det har skjutits en rådjurskilling för mej tidigare under hösten. Husse tycker jag är duktig att komma tillbaka efter avsutade drev. På kvällarna brukar husse gömma mina leksaker som jag sedan letar upp han har svårt att lura mej . Annars är kul att busa med kattorna och andra ,spela boll, leka tafatt . Husse och matte säger att jag är en mycket trevlig, pigg och härlig hund och ångrar inte att dom har mej.
Hoppas att det är bra med min mamma och dom andra hundarna på Åhlskogen. Ha det bra tills vi ses eller hörs. Gott Nytt ÅR
 Hälsningar Diana 
Diana har skottat snö med husse.

~En jaktresumé från höstens jakt med Douglas på Gotland~

De första gångerna jag var lös jagade jag bara rabbisar (vildkanin) Det blev dock inte så många minuters jakt, att ha koll på min husse var viktigare. Så har min jakt under hösten förlöpt, jakten har dock utvecklats och husse har blivit mindre och mindre viktig att ha koll på när jag har någon god lukt i näsan.

   Sedan blev det äntligen 1: a oktober och rådjursjakten började på riktigt, (jag har dock smygjagat lite på dessa ändå) Mina första riktiga rådjursjakter varade ungefär i 10 – 12 min, sedan var jag för långt från husse. Med tiden blev jakterna längre och längre. Den 14 oktober drev jag en råbock med sex taggar i 30 min innan husses kompis, Eric skickade den till de sälla jaktmarkerna. Då var jag väldigt stolt över mig själv, och det tror jag husse också var. Den tredje advent fälldes den andra råbocken för mig, den hade också sex taggar. Däremellan har Eric även skjutit en hare för mig. Den 20 december sköt husse en rödräv för mig efter att ha jagat på den i 10 min. Jag tycker att det är väldig roligt att jaga, och husse är väldigt stolt över mig. Den längst tiden jag har drivit på en räv är ungefär 35 min och på råddjur ca 40 min.

   För övrigt beter jag mig nog ganska bra, jag är duktig på att alltid göra mina behov utomhus, håller mig nästan alltid på gården och smiter sällan. Förutom jakten tycker jag att det väldigt roligt att leka med min bästis, Rapp. Rapp är en Schillerstövare som ingår i min familj.

Jag och min familj önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År

Här sitter jag med min första räv och det första rådjuret.


Don Juans första byte
Efter en sommar med skogspromenader och spårträning kom äntligen hösten, och jag kunde börja släppa Don Juan (eller Hugo som han kallas i familjen). Han är en mycket ivrig hund och han älskar att få röra sig fritt i skogen bland alla goda dofter man kan sätta nosen i. Denna morgon var lite varmare, frosten låg inte kvar på marken efter natten. Min man Kjell skulle ställa sig på pass, och jag skulle gå med Hugo. På väg till hygget där jag tänkte släppa honom såg vi tre rådjur som betade vid åkerkanten. Bra, tänkte vi, för tillgången på rådjur är inte speciellt god i år. När vi kom till hygget började Hugo driva i kopplet, och jag släppte honom så snart jag trodde Kjell kommit fram till sitt pass.  Drevet gick upp över hygget, och jag tänkte att det var väldigt vad rådjuren stökat på. Hugo drev inte åt det håll jag förväntade mig, men jag gick ändå längs hyggeskanten mot åkern, för att rådjuren inte skulle tryckas ner mot vägen. Jag hörde att Hugo hade buktat och drevet gick mot åkern, men högre upp än vad rådjuren hade visat sig. Jag fortsatte framåt genom skogen och när jag nästan nådde åkerkanten kom två snabba skott. Det blev tyst ett tag, men efter någon minut kom drevet igång igen och det kom emot mig! Jag smög i åkerkanten, men fick inte se något vilt. Däremot kom Hugo, och drevet var stadigt. Kjell ropade på radion att han skjutit på en hare, som trots träff gått vidare. Efter 10 minuter hördes drevet från samma ställe, och när vi smög fram hade haren krupit och gömt sig under en virkeshög. Hunden var där och skällde hela tiden. Till slut fick vi tag på haren, och Hugos lycka visste inga gränser när han fick smaka på några godbitar. Rådjuren, dom är kvar till nästa gång.

Här kommer en berättelse från Åhlskogen´s Bambi.

Så var det dags för jaktpremiären med Bambi! Jag (matte Helena), husse Magnus och ”farfar” Kjell gjorde oss redo för en dag i skogen. Vädret var underbart, soligt, kallt och lite blåsigt.

Vi släppte Bambi efter en skogsväg och efter han önskat henne lycka till och sagt åt henne att komma tillbaka, försvann hon genast in i skogen. Efter ett par minuter kom hon springande förbi oss i 300 km/h och fortsatte vidare in på ett hygge. Bambi sökte igenom hygget men fick inte upp något där och återvände till oss, då gick vi vidare en bit längre in i skogen och där stack hon sedan iväg på nytt. Efter ett lite tag hördes ett par skall, drevet gick lite knackigt och vi undrade om hon möjligtvis fått upp en hare. Sedan ropade Kjell på radion att han hade sett get och två killingar och Bambis skall blev tätare och tätare och mynnade ut i fullt drev.

Efter tjugo minuter kom skottet från Kjells bössa. Han hade skjutit en av killingarna. En överlycklig Bambi kom fram till sitt byte och blev gratulerad av ”farfar”. Bambi cirkulerade runt rådjuret tills hennes mycket stolta och glada matte och husse var inom synhåll. Då sprang hon och mötte upp oss. Det var en mycket nöjd kvartett som vände hemåt igen efter en lyckad premiär!
bambi20051001c.jpg (55721 byte) bambi20051001e.jpg (56319 byte) bambi20051001d.jpg (49173 byte)